zondag 12 januari 2014

Hoe begin je met hardlopen?



Of je nu je conditie wilt verbeteren, wat af wilt vallen of een wat actievere levensstijl wilt, het zijn allemaal goede redenen om te beginnen met hardlopen.
Hardlopen is echter meer dan alleen maar een paar sportschoenen aan te trekken en te gaan rennen. Hieronder zal ik je meegeven wat je moet doen om verantwoord, letterlijk die eerste stap te  zetten.

Gezondheidscheck
Met name als je wat ouder bent en de laatste aantal jaren niet meer gesport hebt, is het verstandig om langs de huisarts te gaan voor een gezondheidscheck. Het risico op een hartaanval tijdens het hardlopen kan groter zijn als je vaatproblemen hebt.
Verder is het verstandig om jezelf goed onder de loep te nemen. Als je vaker last hebt van gewrichtsklachten, bijvoorbeeld aan je knie, moet je zorgen dat er niet teveel belasting op komt te liggen. Een sport zoals zwemmen zorgt bijvoorbeeld voor minder belasting op je gewrichten dan dat hardlopen doet. Als je besluit om toch te gaan hardlopen, kan je het beste rustig aan beginnen en eventueel op een zachtere ondergrond.

Goede hardloopschoenen
Om verantwoord te kunnen trainen heb je goede hardloopschoenen nodig. Als je naar een goede sportzaak of een hardloopwinkel gaat, zullen ze daar je voet opmeten en naar je loophouding kijken. Iemand die op zijn hak land, zal een andere schoen geadviseerd worden dan iemand die meer op de voorvoet terecht komt. Bespaar niet op je hardloopschoenen, want goede schoenen kunnen je veel blessures voorkomen.

Goede hardloopkleding
Behalve de schoenen, is goede hardloopkleding ook wel heel handig. Zodra je langere afstanden gaat rennen kan je het beste een broek aandoen die niet continue tegen je benen aan schuurt. Ook moet je rekening houden met de weersomstandigheden, de temperatuur en externe omstandigheden zoals het terrein waar je loopt. Zorg dat je in het donker goed zichtbaar bent door middel van reflecterende kleding of lichtjes.
Maak een of meerdere hardloopdoelenBedenk en schrijf zo concreet mogelijk op wat je wilt bereiken, in welke termijn. Zorg ervoor dat het een realistisch doel is. Als je bijvoorbeeld nog nooit hebt hardgelopen is het te ambitieus om binnen een maand een marathon te willen gaan lopen. In deze situatie kan je beter tussendoelen opstellen. Dus als eerste doel 5 km aan een stuk door rennen, als tweede doel 10km enz.

Pak je agenda erbij
Kijk hoeveel vrije tijd je hebt om te gaan hardlopen. Probeer 3 trainen per week te plannen. Het voordeel is dat je niet aan vaste tijden gebonden zit, zoals een openingstijd. Plan en schrijf op wanneer je gaat trainen. Probeer je hier ook echt aan te houden, een afspraak met jezelf is ook een afspraak! 

Een (digitale) coach
Als je start, kan je het beste met een schema starten waarin je gedeeltes rent en gedeeltes wandelt. Als je googled naar "hardlopen met Evy" kan je goede beginnersschema's vinden. Het is ook motiverend om je eigen persoonlijke records bij te houden. Ook hier zijn verschillende (gratis) app's van verkrijgbaar. Zelf trainde ik eerst maanden lang met mijn Nike Runkeeper- app. Sinds kort heb ik een sportwatch die mijn km's en tijd bijhoud. Online kan ik ook de routes zien ik ik heb gelopen. Een goede warmingup en coolingdownBegin met je spieren warm te krijgen door een stukje te wandelen of rustig te joggen. Na circa 3 minuten ga je wat losmakende oefeningen doen en daarna wat rek en strek oefeningen. Als je spieren warm zijn is de kans op blessures kleiner. Ook bij de coolingdown ga je wandelen en erna rekoefeningen doen. Door een goede coolingdown zullen je spieren sneller herstellen. 

Hopelijk zullen deze tips je helpen met het starten met hardlopen. Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten