zaterdag 4 januari 2014

De legende van Marathon




Zoals het woord "Marathon" misschien doet vermoeden, zit er een interessante legende achter.

Zo'n 490 jaar voor Chr. heerste er oorlog tussen de Grieken en het Perzische rijk. Het leger van de Perzen werd gestuurd om de stad Athene aan te vallen en in te nemen. In de Griekse stad Marathon kwamen de legereenheden van de Perzen aan in een grote vloot. 
De Perzen hadden het strand bij de stad Marathon uitgekozen omdat het de perfecte plaats leek om 20.000 soldaten en 1000 ruiters aan land te zetten. Bovendien lag Marathon circa 40 km van Athene af. De Grieken hadden echter lucht gekregen van het plan van de Perzen en Griekse legertroepen stonden al op het strand om de Perzen op te wachten. Hoewel de Perzen met meer man waren, wonnen de Grieken deze veldslag door middel van hun betere tactiek. 

Vervolgens werd de Griekse koerier "Philippides" (ookwel "Phidippides"of "Pheidippides" genoemd)na de veldslag, naar Athene gestuurd om het goede nieuws aan de inwoners aan te kondigen. Hiervoor rende hij in zijn volledige soldatenuitrusting vanaf Marathon naar Athene, stormde binnen tijdens een volksvergadering en schreeuwde: "We hebben gewonnen!". Vervolgens stierf hij. De precieze doodsoorzaak is niet bekend, maar er wordt gedacht aan oververmoeidheid of een zonnesteek met een hartstilstand tot gevolg. 

De legende van deze prestatie heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat deze afstand een hardloopwedstrijd is geworden.

In 1924 is de exacte afstand die een marathon moet zijn, internationaal vastgelegd op 42km en 195 meter. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten