maandag 6 januari 2014

11 Redenen om te gaan hardlopen


Hardlopen heeft veel voordelen. Hieronder een aantal redenen om te gaan beginnen met hardlopen, of om er juist mee door te gaan. 

1) No excuses
Het excuus dat je geen tijd hebt om te sporten is ongeldig bij hardlopen. Je kunt dit op ieder moment van de dag doen en bent niet gebonden aan openingstijden van een sportschool of tijden waarop lessen beginnen. Sta 's morgens iets eerder op voor een lekkere frisse ochtendrun, of ga na je werk even hardlopen. 

2) Een korte loop, is ook een loop
Hardlopen is een sport die geen uren hoeft te duren, als je er geen zin in hebt. Met een half uurtje hardlopen, ben je lekker in beweging, verbrand je calorieën en werk je aan je conditie. Kortom: het hoeft niet veel tijd te kosten. 

3) Ervaar de "runnershigh".
Zodra je een betere conditie krijgt en je loopt een poosje, is de kans groot dat je op een gegeven moment een soort euforisch geluksgevoel krijgt. Tijdens het hardlopen komt er in je lichaam endorfine vrij. Dit is een soort gelukshormoon die verantwoordelijk is voor dit goede gevoel. 

4) Geniet van de omgeving
Tijdens het hardlopen kom je op veel verschillende plekken. De kans is groot dat je op plaatsen komt waarvan je niet wist dat ze bestonden en niet wist hoe mooi ze zijn. 

5) Trotseer verschillende weersomstandigheden
Hardlopen met goed weer is vaak geen probleem, echter is het helemaal knap als je gaat lopen bij minder prettige weersomstandigheden. Tijdens kou zal je merken dat na mate je een tijdje loopt, je voeten en benen lekker warm zullen worden. Hoewel regen misschien minder aantrekkelijk klinkt om bij te lopen, is dit zeker ook goed te doen. Zorg er wel voor dat je goede kleding hebt, dat waterdicht is en je beschermt tegen kou. Na afloop zal je trots zijn dat je ondanks het weer, toch bent gaan rennen. Persoonlijk vind ik het heerlijk om na een "regenrun"gedaan te hebben, na afloop weer lekker warm te worden onder de douche.
De enige situatie waarbij je beter niet buiten kunt gaan hardlopen is bij ijzel. 

6) Beter kunnen relativeren
Het is aangetoond dat tijdens het hardlopen je hersens tot 25% meer zuurstof krijgen, dan wanneer je op de bank zit. Dit zorgt er bij veel mensen voor dat ze nieuwe ideeën krijgen, of oplossingen voor hun problemen gaan zien. 

7) Het hoeft niet duur te zijn
Hardlopen hoeft niet duur te zijn. Je hoeft geen maandelijkse contributie te betalen of enorm veel spullen ervoor aan te schaffen. De enige kosten waarop je zeker niet moet gaan beknibbelen zijn je hardloopschoenen. De rest kun je zo duur maken als dat je zelf wilt. 

8) Verbreek je record
Stel hardloopdoelen voor jezelf en probeer ze te bereiken. Tijdens veel hardloopwedstrijden/evenementen zie je vaak dat veel hardlopers niet tegen elkaar strijden, maar tegen zichzelf. Ze proberen hun persoonlijke record te verbreken. Zodra dit gelukt is zal je, je sterker voelen.

9) Een betere conditie
Een sprint om de trein te halen, zonder compleet buiten adem te zijn. Je lichamelijke conditie zal vooruit gaan. Mentaal is het een voordeel dat je weet dat je een bepaalde afstand kunt rennen, waardoor het stukje naar de trein ineens niet meer zo erg is. 

10) Maak vitamine D aan
Door het hardlopen buiten, komt je in contact met zonlicht. Onder invloed van zonlicht kan je lichaam vitamine D aanmaken. Vitamine D zorgt samen met calcium voor een goede botstofwisseling. Vitamine D beïnvloed de spierfunctie. Een vitamine D tekort kan zorgen voor spierkrampen, botontkalking en depressieve gevoelens.
Natuurlijk moet je wel uitkijken met teveel in de zon te zijn en het is beter om je goed in te smeren. 

11) Snellere stofwisseling
Een hardloper  van 70 kg die in een halfuur 5 km rent, verbrand circa 336 kcal. Na de training, terwijl je rust verbrand je lichaam nog extra. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten