zaterdag 8 februari 2014

Oplossingen tegen de Runnerswall (tijdens de wedstrijd)

Oke, ondanks de goede voorbereidingen voor de wedstrijd  begin je nu na een flink aantal kilometers gelopen te hebben toch last te krijgen van de Runnerswall.
Wat nu?

De eerste stap is om sportdrank te drinken, een gelletje of een winegum te nemen. Dit zorgt ervoor dat je weer glucose in je bloed krijgt dat gelijk als brandstof gebruikt gaat worden. Op deze manier wordt de verbranding van ketonen (die we dus niet willen hebben omdat het prestatievermogen verminderend werkt en schade kan toedoen aan je lichaam) nog uitgesteld.

Bij de volgende problemen heb ik oplossingen gevonden.

Een droge mond
Nadat je ongeveer 75 minuten hardgelopen hebt zonder te drinken, begint je lichaam een milde vorm van dehydratie (uitdroging) te krijgen. Op z'n moment moet je meteen (sportdrank) drinken. Het voordeel van sportdrank is dat je een goede verhouding tussen de koolhydraten en zouten binnen krijgt.
Een dehydratie voorkomen kan door iedere 5 km een slokje te drinken. Als je pas drinkt wanneer je dorst hebt, ben je eigenlijk al te laat.

Je moet nog zo ver
Je hebt geen zin meer en je moet nog zoveel kilometers rennen. Probeer je focus op andere dingen te gaan leggen. Leef in het nu en niet in wat er nog komen gaat.
Kijk naar de omgeving waar je loopt, hoe ziet het landschap eruit? Staan er mensen langs de kant of niet? Neem in je op wat je ziet.
Als je muziek in hebt, leg dan de focus op je muziek. Probeer de tekst te volgen of zing (in jezelf) mee.
Of neem een rekensom in gedachten en probeer hem op te lossen. Op deze manier ben je afgeleid van het feit dat je nog zoveel kilometer moet. Tenzij je natuurlijk gaat berekenen hoeveel km je nog moet lopen.

Je benen doen pijn
Het kan zijn dat je spieren voelt die je normaal niet voelt. Een oorzaak hiervoor kan zijn dat je te snel aan het rennen bent. Probeer tempo te minderen of ga eventjes stil staan om te stretchen.

"Het lukt niet meer"- gedachtes
Je hebt het idee dat je het niet gaat halen. Belangrijk is om te weten dat je brein eerder wilt opgeven dan je lichaam. Je kunt zoveel meer dan dat jezelf denkt! Probeer door te gaan op karakter. Leg de focus op het publiek langs de weg die daar staan te juichen en aanmoedigingen geven. Ze staan daar niet voor niets, ze staan daar voor de hardlopers, voor jou dus!
Verder kan je de focus leggen op je omgeving of muziek.

Medische problemen
Als je echt vermoed dat je een ernstig medisch probleem hebt, moet je stoppen! Voorbeelden hiervan zijn: pijn op de borst/ erg kort van  adem zijn/ dehydratie. Zoek ook medische hulp.




1 opmerking:

  1. Op tijd drinken en af en toe sportvoeding te gebruiken is wel een noodzaak. Zoek inderdaad afleiding, maar luister wel naar je lichaam.

    BeantwoordenVerwijderen