vrijdag 28 februari 2014

Antibiotica resistentie> uitkijken met antibacteriële zeep of niet?

Dit artikel is niet hardloop-gerelateerd, maar heeft wel alles te maken met gezondheid. Verder zullen er zeker wel wat wandelaars en hardlopers zijn die het gebruiken: antibacteriële zeep.
Kort geleden hoorde ik een waarschuwing hierover. Er waren berichten dat het gebruik van desinfecterende zeep kan leiden tot meer resistentie van bacteriën.Ik besloot hier wat research over te doen.


Uitvinding van antibiotica
Voor 1928 was er nog geen antibiotica uitgevonden. Als mensen een infectie kregen, moest hun eigen immuunsysteem dit oplossen. In veel gevallen was dit ook mogelijk, maar wanneer het immuunsysteem verzwakt was (risicogroepen: ouderen en jonge kinderen), of de infectie erg sterk, leidde dit in de ergste gevallen tot de dood.
De wetenschapper Alexander Fleming heeft per toeval ontdekt dat er rondom de penseelschimmel die per ongeluk in zijn bacteriekolonie was terecht gekomen, geen bacteriën waren gegroeid. De stof die de penseelschimmel afscheidde, doodde de bacteriën en werd "penicilline" genoemd.
Later zijn er nog allerlei andere antibioticavormen ontdekt en medisch toegepast.


Antibioticaresistentie
Resistentie tegen antibiotica betekent dat aan bacterie bestand wordt tegen een bepaald antibioticum. Het lukt het antibioticum niet meer om een bepaalde bacterie te doden of de groei ervan te remmen.
Volgens de Rijksoverheid ontwikkelt zich tegen iedere antibioticum vroeg of laat resistentie.
Door onzorgvuldig gebruik van antibiotica gaat de ontwikkeling van de resistentie sneller.

Bij het gebruik van antibiotica gaan er veel bacteriën dood, of wordt hun groei geremd. Dit betreft zowel de slechte bacteriën, die ons ziek maken, als de goede bacteriën die we nodig hebben (bijvoorbeeld deze in ons darmstelsel). Echter blijven er enkele sterke bacteriën over die de antibiotica-aanval overleven . Deze delen zich weer voort en op deze manier krijg je bacteriën die de eigenschappen hebben van de sterke bacteriën en dus ook zelf sterk zijn. Zie de afbeelding.




Antibacteriële zeep
In veel antibacteriële producten, waaronder antibacteriële zeep zit de werkzame stof "triclosan".
Antibacteriële zeep dood bepaalde soorten bacteriën en microben. Het kan echter geen virussen doden of deactiveren.
Nu rest de vraag of we door het gebruik van antibacteriële zeep juist alleen de super bacteriën aan onze handen overhouden en het dus resistentie in de hand werkt, of niet.
Hier zijn verschillende studies naar gedaan.
Uit een studie van microbioloog Levy, bleek dat Triclosan niet significant geassocieerd met bacterieresistentie  op korte termijn.
Echter bleek dat verschillende medische studies geen verband zagen tussen het gebruik van antibacteriële zeep en de daling van infecties, ten opzichte van normale zeep. Het gebruik van antibacteriële zeep had dus geen extra gezondheidsvoordeel.

Een ander nadeel van het middel triclosan is dat het giftig is voor waterorganismen als het in het milieu terecht komt.


Wat ik zelf doe
Zelf kies ik ervoor om in mijn huishouden geen antibacteriële zeep te gebruiken. Uit de studies bleek dat het geen bacterie resistentie op korte termijn gaf, maar over de langere termijn is nog niets bekend.
Verder vind ik het onnodig te gebruiken als er toch geen gezondheidsvoordelen aan zitten ten opzichte van normale zeep.

De situatie vind ik echter anders wanneer je werkzaam bent in een ziekenhuis/verzorgingshuis of (zoals ik) in een dierenartsenpraktijk. Dan gebruik je de antibacteriële middelen om te ontsmetten, die de instelling je voorschrijft. Dit ook omdat je met patiënten werkt die of al ziek zijn of tot een risicogroep behoren.

Als ikzelf een infectie heb opgelopen, wil ik eerst mijn eigen immuunsysteem de kans geven om de infectie op te ruimen.Wanneer ik vervolgens erg ziek word en niet meer normaal kan functioneren, of de klacht alleen maar erger wordt, dan neem ik contact met de huisarts op.
Dit is wat ik persoonlijk doe. Als jij tot een risicogroep behoort (kinderen/ ouderen/ chronisch zieken/ zwangeren) of de situatie niet vertrouwt, dan kan je beter eerder contact opnemen met een arts.
Volg sowieso qua antibioticagebruik altijd het advies van de arts op!


Bronnen: 
https://en.wikipedia.org/wiki/Antibiotic_resistance
https://en.wikipedia.org/wiki/Penecilin#History
https://en.wikipedia.org/wiki/Disinfectant_soap
http://nl.wikipedia.org/wiki/Antibioticum
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/antibioticaresistentie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten